Tämän tästä kieleen tulee uusia muotisanoja tai ainakin sanoja, jotka esiintyvät varsin tiuhaan ja joita ei ole aikaisemmin juurikaan käytetty. Esimerkiksi sanaa vihapuhe käytetään nykyään hyvinkin laajasti.
Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tutkija Riitta Eronen kertoo, että vihapuheen määritelmää muotoiiltiin ja hiottiin melkoisesti ennen kuin se saatiin puserrettua yhden rivin määritelmäksi vuonna 2012 julkaistuun Kielitoimiston sanakirjaan.
– Määritelmässä sanotaan, että vihapuhe on varsinkin vähemmistöihin kohdistuvaa vihaa tai suvaitsemattomuutta ilmaisevaa tai niihin yllyttävää puhetta, Eronen sanoo,
Vihapuheesta on Erosen mukaan keskusteltu paljon.
– On pohdittu, mitä vihapuhe käytännössä sitten on ja mikä menee rikoksen puolelle eli kansanryhmän kiihottamiseen.
Vihapuhe tuli Suomeen 2007
Suomen kieleen vihapuhe-sana tuli englannin kielestä. Vihakirjoittelusta oli jonkin verran puhuttu tätä ennen.
– Vihapuhe on mielenkiintoinen uudissana, joka tuli meille englannin kielestä. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa ensimmäinen poiminta tästä sanasta on vuodelta 2007. Se oli lainaa englannin sanasta hate speech. Yhdysvalloissa käytiin samoihin aikoihin runsaasti poliittista keskustelua ja väittelyä etenkin homoseksuaalien oikeuksista, ja sanaa alettiin käyttää tässä yhteydessä, Riitta Eronen kertoo.
Uudissanojen rajoja testaillaan
Vihapuhe-sanaa käytetään nykyään monessa yhteydessä hyvinkin vapaasti. Tietyn artistin musiikin arvostelua saatetaan kutsua vihapuheeksi. Tutkija Eronen pohtii, että tavallisessa kielenkäytössä voidaan usein sanoilla liioitella.
– Eikä ketään voi kieltää käyttämästä termiä yleiskielessä
Ihmiset pitävät kovasti uudissanoista ja testaavat mielellään niiden käyttöä ja rajoja.
– Monet uudissanat leviävät äkkiä, kuten sana "salarakas", Eronen vertaa.
Vihapuhetta esiintyy etenkin verkossa
Erosen mukaan sananvapauden nimissä jotkut katsovat oikeudekseen sanoa myös rumasti ja pahasti. Nykyään laajan puheen ja huutelun mahdollistaa verkko ja siellä nimettömänä esiintyminen.
– Muun muassa maahanmuuttajat ovat saaneet verkossa niskaansa vihapuhetta, joka on lähennellyt viharikosta, Eronen kertoo.