Kristityissä maissa keskiviikkona vietetään Jeesuksen syntymäjuhlaa. Ensimmäistä kristittyä joulua juhlittiin kuitenkin hieman myöhässä, noin 300 vuotta Jeesuksen syntymän jälkeen.
- Ensimmäiset kristityt eivät varsinaisesti viettäneet joulun juhlapäivää. Ihan selkeästi pääsiäinen oli se pääjuhla. Vasta noin 300-luvulla alkoi näkyä joulujuhlan viettäminen roomalaisessa yhteiskunnassa, kertoo raamattututkimuksen dosentti Niko Huttunen Helsingin yliopistosta.
- Siihen varmasti johti se, että kristinusko muodostui yhä laajempien joukkojen uskonnoksi ja samalla se tuli osaksi roomalaista kalenteria yleensäkin. Siinä oli muutamia roomalaisia juhlia siinä lähiaikoina, niin niitä kautta joulu asemoitui kalentereiin mukaan, vaikka sen merkitys olikin aivan uusi.
Tämän päivän joulu on taatusti erilainen kuin muutama sata vuotta Jeesuksen syntymän jälkeen. Yhtäläisyyksiäkin kuitenkin löytyy yllättävän paljon.
- Siihen on varmasti kuulunut jumalanpalvelus, kuten tänäkin päivänä, ja silloisia mielenkiintoisia juhlatapoja oli tullut roomalaisesta juhlinnasta mukaan. Näitä oli hyväntahtoinen leikittely, lahjojen antaminen ja jonkinlainen tonttulakin tapainen myssy oli myös käytössä. Sianlihan syöntiä harrastettiin juhlatapana. Vaikuttaa siis siltä, että roomalaisten perinteet ovat säilyneet meille asti, Niko Huttunen toteaa.